1966'da kurulan ve şu an kısıtlı olanaklarla kendi ilinin Süper Amatör'ünde mücadele etmek durumunda kalan Edirnespor, tarihe "profesyonel liglerde boy gösteren ilk Trakya takımı" olarak geçse de 1979-80 sezonu Trakya için altın yıl olacaktı: Yeni yükseldiği 2.Lig'den düşmemek çırpınan Lüleburgazspor, Türkiye Kupası'nda fırtınalar estirecek 5.kademede Beşiktaş'ı (0-0 ve 2-1), çeyrek finalde de Fenerbahçe'yi (0-0 ve 1-1) eleyerek tüm Türkiye'yi hayrete düşürecekti; üstelik yeşil-kırmızılıların güçlü rakiplerini eleyecek golleri de İstanbul'daki müsabakalarda bulmaları da işin cabasıydı. Yarı finalde, o dönem müzesine kupayı götürecek, İzmir'in "büyük" lakaplı Altay ile eşleşen Sabri Doğrugider'in talebeleri, ilk maçta rakibi karşısında varlık gösteremeyip sahadan 4-1 yenik ayrılınca usta çizer Cafer Zorlu'nun kaleminden o efsane karikatür hayat bulacaktı: "A Be Lüle N'oldu Büle Çabuk Süle"
Bugüne kadar 14 Trakya takımı profesyonel liglerde mücadele etmiş. Bunların yarısını Tekirdağ takımları oluşturuyor. 1947 tarihinde kurulan, kazandığı bir çok yerel lig şampiyonluğuyla o bölgenin en başarılı takımı olan ve 1985'ten itibaren 3.Lig'e alınan Çorluspor, 2003'e kadar tam dört adet 3.Lig şampiyonluğu kazanarak en çok profesyonel lig şampiyonluğu yaşamış Trakya takımı olma ünvanını elinde bulunduruyor; fakat son yıllarda zor günler geçiren sarı-kırmızılılar, geçtiğimiz sezon 18 maçta yalnızca 10 puan toplayabilmiş ve tarihinde ilk defa 1.Amatör'e düşmüştü. Öte yandan, ilçenin diğer kulüpleri Gençlerbirliği ve Sanayispor ise Çorlu futbolunu ayağa kaldırmak amacıyla birleşme kararı aldılar. Söz konusu birleşmenin 5 Eylül'deki kongrede gerçekleşmesi bekleniyor.
Bölgenin profesyonel liglerdeki tek temsilcisi Kırklarelispor ise 2002-03'teki korkunç performansıyla amatöre gitse de (-106 averaj ve yalnızca 1 puan) son 4 yılda atağa kalkıp 2.Lig'e kadar yükseldi. 2012'den beri bu ligde mücadele eden yeşil-beyazlılar, orta sıralarda mücadele eden bir takım hüviyetinde.
Bölgesel Lig'e baktığımızda 5 Trakyalı da 11.Grup'ta mücadele edecek: Tekirdağspor, Ergene Velimeşespor, Edirnespor Gençlik, Keşan Anafartalarspor ve Babaeskispor. Son 2 sezonun şampiyonu Büyükkarıştıranspor, geçtiğimiz sezon Lüleburgazspor'un doğrudan BAL'dan düşmesiyle BAL'a doğrudan yükselmişti; fakat yeşil-kırmızılılar lige katılmama kararı aldılar; Kırklareli'yi bu sene BAL'da yalnızca Babaeski temsil edecek.
Tekirdağspor ve Edirnespor Gençlik hariç tutarsak, Trakya futbolu açısından pek de olumlu sinyaller aldığımı söyleyemem; üç ilin de yerel lig kalitesi oldukça düşük. Ayrıyeten yerel liglerde mücadele eden Lüleburgazspor 1-2 sene öncesine kadar kayyum tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Edirnespor ise geçmiş yıllardan biriken sigorta,vergi borçları yüzünden yerinde sayıyor. Üstelik sarı-kırmızılılar, 30.000 TL'lik elektrik borcu yüzünden Muammer Şener tesislerinin elektriği kesilmesi sonucu kampanya başlatmak durumunda kalmıştı.
Başka başka yerlerden okuduğum kadarıyla Doğu'daki,Karadeniz'deki ve Orta Anadolu'daki dayanışma ve birliktelik kültürünün "Boğazlar Ülkesi" Trakya'da var olmaması bölge futbolunu daha üst seviyelere gelmesini engelleyen bir diğer etmen olabilir.
Hazırlayan: Erkan ADAY
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder