“Ölümsüz Grup’ta” 16’ya çıkacak diğer takımı belirleyecek mücadele Uruguay ile İtalya arasında oynandı. Uruguay, Godin’in altın kafasıyla adını ikinci tura yazdıran ülke oldu.
3-5-2 görünümlü olsa da 5-3-2 gibi bir dizilişle sahne alan İtalya ilk dakikalarda topla daha çok oynayan taraftı. Uruguay topun gerisinde kalırken rakibinin pasa yapmasına izin verdi. Ancak Balotelli ve İmmobile’den oluşan İtalya’nın hücumcuları kalabalık Uruguay savunması karşısında üretken olamadı. İtalya orta sahası aslında Pirlo’nun yükünü azaltacak oyunculardan kuruluydu. Başta Verratti olmak üzere, Marchisio da Pirlo’nun pas trafiğine yardımcı oldu. İtalya’nın tek silahı savunmanın arkasına Balotelli’yi kaçıracak uzun paslar ve ara pas denemeleriydi ancak bu şekilde verim alınamazdı. Merkezi kalabalık tutan Uruguay savunmada Godin ve Gimenez’in hatasız oyunuyla ilk yarıda pozisyon vermedi. Uruguay savunmada sınıfı geçse de topu daha önceki maçlarda gibi iyi çeviremedi. Oyunu yönlendirmekte sıkıntı yaşandı. İngiltere maçının gizli kahramanı Loderio sadece “koştu”
İkinci yarı daha hareketli geçti denilebilir. Loderio ve Balotelli’nin oyundan çıkması iki takım içinde doğru hamlelerdi. Yerine giren Parolo ve diğer tarafta Maxi Pereira maça canlılık katarken Uruguay maç içerisinde kontrolü eline alıp hücumda vitesi arttırdı, İtalya savunmasını bunaltmaya başladı. Rakip savunmanın direncini kırsalar da hücumda Suarez’in üretkenliğine ve yeteneğine bağlı kalmak zorunda kaldılar.
Kanatlar biraz daha etkili görünse de son paslar ve yanlış tercihler İtalya’nın ekmeğine yağ sürüyordu. Uruguay’ın baskıyı arttırdığı dakikalarda 58. dakikada maçın en önemli anı yaşandı. Marchisio’nun kırmızı kart görmesi İtalya’yı evine götürdü bence. Uruguay için fırsat doğdu. Oyundaki sertlik dışındaki tempo dengesi Uruguay’a döndü. Zaten tempo sıkıntısı çeken İtalya oyunun son bölümüne orta sahada net paslarla ve ara ara dikine paslarla pozisyon üretecekken bir kişi eksik oynamanın zararını orta sahayı Uruguay’a teslim ederek gördü. Ancak Uruguay’a rakip kaleye daha çok yüklenmesine rağmen öne geçemedi. İtalya saha içerisinde 10 kişi oynamaya alışsa da ve daha sakin oynayınca ibre tekrar İtalya’ya döner gibi olduysa da, “Altın kafa” Godin Uruguay’a turu getirdi.
Dünya Kupaları tarihinde iki Dünya şampiyonunun aynı grupta bulunup bir üst tura çıkamadığı ilk turnuva Güney Kore ve Japonya’nın ortaklaşa düzenlediği 2002 Dünya Kupası’ydı. A Grubu’nda Uruguay, Fransa, Senegal ve Danimarka yer alıyordu. Grupta Danimarka birinci olarak çıkarken, Senegal de adını ikinci tura yazdırmıştı. 1930 ve 1950 Dünya şampiyonu Uruguay ve 1998 Dünya şampiyonu Fransa gruptan çıkamamıştı. Bu kez yıl 2014. Dünya şampiyonu İngiltere ve İtalya gruptan çıkamayan “şampiyonlar” oldu. Kosta Rika ölüm grubunun “ölümsüz” takımı oldu.
Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder