Öncelikle takımdaki tüm kalecilerle yollar ayrıldı. Kaleye Gaziantepspor’un 2.kalecisi konumunda olan Mahmut Bezgin, geçen sezon bir dönem Kayseri Erciyesspor’un, diğer dönem Körfez FK’nın kalesini koruyan Behram Zülaloğlu ve 3.Lig’de Belediye Vanspor’un kaleciliğini yapan Muammer Yıldırım transfer edildi.
Stoper mevkisi için adı transfer sezonu boyunca Süper Lig takımlarıyla anılan Efe Halil Özarslan ve Ömer Kulga transfer edildi. Anıl Karaer (kiralık) ve Murat Kalkan sol beke takviye edildi, Ali Tandoğan ve Coşkun Kayhan sağ bek için takıma alındı.
Orta saha için Denizlispor’dan tecrübeli oyuncu Veli Acar, ofansif orta saha için büyük umutlarla Almanya’dan getirilen gurbetçi oyuncu Mahmut Temür ve sağ açık için Norveç’ten Adem Güven ve tecrübeli oyuncu Güven Varol takviyesi yapıldı.
Forvet için ise Emrah Bozkurt, Kenan Şahin ve Mehmet Yıldız transfer edildi.
Sezona iyi başlayan Mersin İdmanyurdu’nda maddi sıkıntılar, takımın gidişatına zarar verdi. İlk haftalarda çok büyük sıkıntılar yaşamayan takım maddi sıkıntılarla birlikte üst üste puanlar kaybetmeye başladı. Balıkesirspor maçına kadar çalkantılı giden Mersin İdmanyurdu, Balıkesirspor maçında aldığı beraberlikle bir seri başlatıyordu. Balıkesir maçından sonra 11 maçlık yenilmezlik serisi yakalayan Mersin temsilcisi bu serinin içinde tarihi bir de maç yaşadı. Kendi evinde ilk yarısını 3-0 yenik kapatan, ikinci yarıya başlarken tüm oyuncu değişikliklerini yapmış olan takım, Samsunspor’u maçın son dakikasında atılan gol ile 5-4 yenmeyi başardı. Balıkesirspor maçının ardından gelen bu galibiyet, belki de takımı şampiyonluk yarışına sokan maç oldu. Çukurova derbisinde Adanaspor’u kendi evinde 3-0 mağlup eden Mersin İdmanyurdu, ligin ilk yarısını topladığı 33 puanla, 6. Sırada bitirdi. Lider İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un sadece 6 puan gerisinde olan Mersin İdmanyurdu, ikinci devreye transferlerle girecekti.
Mersin İdmanyurdu’nun ilk devredeki oyununa baktığımızda kadro ve genel diziliş sağdaki şekildeydi:
Kaleci Mahmut Bezgin sezonun ilk maçlarından beri güven vermedi. Yediği hatalı gollerle tepki alan Mahmut, özellikle Samsunspor maçının ilk yarısında yediği 3 gol sonrası taraftarın tepkisine dayanamadı ve maçın 2.yarısına çıkmak istemedi. Belki de o an Mersin İdmanyurdu macerasını kafada bitiren Mahmut, o maçtan sonra sadece 1 kez forma giydi. Stoperler Efe Halil ve Mitrovic’in genel anlamda uyumu iyiydi. Bazen iki stoper ağır kalsa da, Mersin İdmanyurdu’nun duran toplarda da rakip defansı korkutan ikilisi konumundaydılar. Ali Tandoğan ve Murat Ceylan’ın maç içindeki gergin tavırları, otokontrollerini sağlayamamaları hem kendileri hem de takımlarına pahalıya mal oldu. Bir kaç maçta da cezalı oldukları için forma şansı bulamadılar. Geldiğinde büyük umutlar beslenen Mahmut Temür de takımının gol yükünü çeken isimlerdendi. İlk yarının flaş adamlarından birisi Raheem Lawal’dı. Attığı gollerle, hızıyla takımının gücüne güç katan oyuncu rakiplerinin de korkulu rüyasıydı. Tek başına maç kazandırabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu da söylemek yanlış olmaz. Mehmet Yıldız-Güven Varol ikilisi takımı sırtladı. Attıkları gollerle ve yaptıkları asistlerle Mehmet Yıldız, kendi kalitesini gösteriyordu. Güven ise 90 dakika boyunca ayakta durmasıyla takımın bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiydi.
İkinci devreye girerken teknik direktör Hakan Kutlu’nun yönetimden isteği, takımdaki isimlerin korunmasıydı. O isimlerle devam ederek 1-2 transferle kadroyu güçlendirip ilk 2 savaşı vermek isteyen Mersin temsilcisinde maddi problemler bazı oyuncuların elden kaçmasına neden oldu. Kaleci Mahmut Bezgin, Kenan Şahin ve takımın belki de hayat damarlarından birisi olan Raheem Lawal’ın sözleşmelerini tek taraflı feshetmeleri teknik heyeti üzdü. Özellikle Raheem Lawal gibi bir oyuncunun bedelsiz olarak Eskişehirspor’a gitmesi, Mersin İdmanyurdu için büyük kayıp oldu. Yine sene başında transfer edilen Coşkun Kayhan, Murat Kalkan ve Ömer Kulga ile yollar ayrıldı.
Mahmut Bezgin’in yerine tecrübeli kaleci Ahmet Şahin’i alan Mersin İdmanyurdu, yedek stoper için Serkan Yanık’ı takıma kazandırdı. Hem sağ bek, hem stoper oynayabilen Serkan Yanık, o bölge için joker transferdi. Orta sahaya gurbetçi oyuncu Berkan Afşarlı’yı, kanada Ankaragücü’nden Gökhan Erdoğan (Kiralık) ve Oğuzhan Biçer’i alan Mersin İdmanyurdu, hücum için Cem Sultan, Sinan Kaloğlu ve hem Kazak hem Sırp vatandaşlığı bulunan Ivan Peric’i takıma kazandırdı.
İkinci yarıya da gayet iyi başlayan Mersin İdmanyurdu, daha sonra Kütahya deplasmanında Tavşanlı Linyitspor’dan 4 yedi ve 11 maçlık seri son buldu. Sonra içeride Fethiyespor’u mağlup edip, Tavşanlı’nın sadece bir kaza olduğunu gösterse de, bir hafta sonraki Denizli deplasmanında mağlup oldu. Yine maddi sıkıntıların boy gösterdiği bu süreçte, takımın aldığı bu mağlubiyetlerin hesabı teknik direktör Hakan Kutlu’ya kesildi. Hakan Kutlu takımın başındayken Yılmaz Vural ile anlaşan Mersin İdmanyurdu yönetimi, kısa sürede yeni hocayı göreve getirdi. Yılmaz Vural geldiği ilk gün antrenman boykotuyla karşılaştı. Oyuncular paralarının yatmaması halinde antrenmanlara çıkmayacaklarını ilettiler. Bu duruma el atan teknik direktör Yılmaz Vural oyuncuların parasını ödetmesini bildi ve ilk 2 hafta da Adana Demirspor’u ve Boluspor’u mağlup etmesini bildi. Bu galibiyetlerde bile iyi bir oyun sergilemeyen Mersin İdmanyurdu futbolcuları, bu kötü oyunlarını Gaziantep Büyükşehir Belediyespor ve 1461 Trabzonspor karşılaşmalarında sürdürdü. Yılmaz Vural hocanın takımın başına geldiğinde hedeflediği ‘’10 maçta 10 galibiyet’’ sözü 3. maçında suya düşmüş oldu. Sonra hedef artık Play-off’u garantilemek oldu ve Yılmaz Vural, takımda forma şansı bulamayan oyunculara da şans verdi. Mersin İdmanyurdu, Manisaspor’un puan kayıplarıyla Play-Off’a katılmayı garantiledi.
Mersin İdmanyurdu’nun ikinci devredeki oyununa baktığımızda kadro ve genel diziliş soldaki şekildeydi:
İkinci yarıya iyi başlayan Mersin İdmanyurdu, iki tane deplasman yenilgisinde bayağı bir sarsıldı. Hakan Kutlu-Yılmaz Vural değişikliğinden sonra Güven Varol, Mehmet Yıldız, Ahmet Şahin, Mahmut Temür gibi isimler form düşüklüğü yaşadı. Genel anlamda takım istenilen oyunu sergileyemedi. Takıma uymayan Nduka ve Mitrovic oldu. Onlar mücadeleleriyle taraftarlarının da gönlünde taht kurmasını bildi. Serkan Yanık’ın sezonu erkenden kapatması, Mersin İdmanyurdu için dezavantaj oldu. Efe de sakatlanınca, Anıl’ın stoper, Nurullah Kaya’nın sol bek oynadığı maçları da gördük. Takım çok önceden ilk iki hedefinden uzaklaşınca ve ilk 6 için en yakın rakibine fazla puan farkı attığından dolayı özeklikle son 4-5 maçta oldukça etkisiz ve isteksiz bir performans gösterdi. Mersin İdmanyurdu oyuncuları çok erkenden play-offu düşünmeye başladı. Ara sıra oyuna giren Berkan’a da değinmek istiyorum. Çift taraflı oynaması, agresifliği, güzel şutlar çıkarması gerçekten kaliteli bir kumaşı olduğunun göstergesi. En büyük eksiği, agresifliğin dozunu ayarlayamamak oluyor bazen.
Play-Off'ta Mersin İdmanyurdu’nun Avantajları
Mersin İdmanyurdu tecrübeli bir takım. Tecrübeli oyuncuları bulunan bir takımlar böyle önemli maçlara mental olarak daha kolay hazırlanırlar. Takımın başındaki hoca Yılmaz Vural, isminden dolayı rakipleri psikolojik olarak ürküten bir isim. Mersin İdmanyurdu’nun haftalar öncesinden Play-Off’a kalması, şehrin ve takımın çok önceden Play-Off maçlarına odaklanmasına neden oldu. Bu sezon birkaç maçta kapılarını Mersin halkına açan 25.000 kişilik Mersin Arena stadı, şehre ve takıma pozitif etki yaratabilir. Oyunculara ödemelerin yapılmış olması da takımı motive eder.
Play-Off'ta Mersin İdmanyurdu’nun Dezavantajları
Mersin İdmanyurdu’nun tecrübeli bir takım olması avantajları olduğu gibi dezavantajlara da sahip. Takımın yaş ortalamasının fazla olması,oyuncuların özellikle maçın son 20 dakikasında yaşadıkları kondisyon düşüklüğünün en büyük göstergesi. Mersin İdmanyurdu oyuncularının ortak özelliği hücumu çok sevmeleri. Bekler Ali Tandoğan ve Anıl Karaer, hücumu seviyorlar. Hatta ve hatta stoperler bile hücumu ve önde oynamayı seviyor. Rakip takımlar bu durumu Mersin İdmanyurdu’na karşı avantaja çevirebilir.
Mersin İdmanyurdu’nun Enleri
- En fazla süre alan oyuncuları Efe Halil Özarslan, Milan Mitrovic ve Anıl Karaer.- En fazla maça çıkan oyuncuları 33 maçla Efe Halil Özarslan ve Güven Varol
- En golcü isimleri attıkları 9 gol ile Mehmet Yıldız ve Güven Varol. Arkalarından ise attığı 6 gol ile Mahmut Temür geliyor.
- Asist kralı ise yaptığı 12 asistle Mehmet Yıldız.
- En çok sarı kart gören oyuncu Mitrovic. Mitrovic 9 defa sarı kart gördü.
- En tecrübeli isimleri 36 yaşındaki Ahmet Şahin ve Ali Tandoğan.
- Nurullah Kaya ve Emrah Bozkurt, 16 kere oyuna sonradan dahil olarak bu konuda takımın lideri oldular.
Mersin İdmanyurdu’nun Genel İstatistikleri
- Mersin İdmanyurdu attığı 56 golün 26’sını son yarım saatte attı.- Mersin İdmanyurdu topladığı 60 puanın 35’ini kendi evinde, 25’ini deplasmanda topladı.
- Mersin İdmanyurdu bu sezon kullandığı 6 penaltının 3’ünü değerlendirebildi.
- Mersin İdmanyurdu’nun maç başına puan ortalaması 1,67
Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder