Merhabalar Ziya Şakar, bizlere futbola başlama öykünü anlatır mısın?
1999 yılında Trabzon'da düzenlenen okullar arasi turnuvada alt yapı hocalarının beni beğenmesiyle Trabzonspor'un alt yapısına giriş yaptım. Futbol hayatım böylelikle başlamış oldu.
Altyapılardan Spor Toto 2. Lig'e uzanan kariyerinde en çok kimlerin sana katkısı oldu. Buralara gelmende hangi hocaların daha çok rolü var sence?
Minik takımdan profesyonel olduğum güne kadar bütün hocalarımın bende emeği coktur o yüzden ne birini yükseltmek ne de alçaltmak istemem. Hepsi benim icin ve Trabzon futbolu icin çok onemli hocalardı.
Bir orta saha oyuncusu olarak kendinde beğendiğin özelliklerin ya da zayıf olduğunu düşündüğün yönlerin neler?
Ortak kanı ve kendi düşüncem beni ben yapan özelliğim, hırsım ve sezon içindeki sürekliliğim diyebilirim. Eksik yanım ise top tekniğim biraz daha iyi olabilir. Bu eksikliğimi de çok çalışarak kapatmaya çalışıyorum.
Kariyerin boyunca 170'den fazla resmi maça çıkmış, Spor Toto 2. Lig'de kendini kanıtlamış başarılı bir oyuncusun. Karşılıklı oynamakta zorlandığın futbolcular kimlerdi?
Pek zorlandığım bir oyuncu yoktu. Çünkü herkese eşit saygıyı gösteriyorum ne abartırım ne küçümserim ama karşılık oynamaktan zevk aldığım isim şu an Balıkesirspor'da forma giyen Muhammed Reis diyebilirim.
Futbola ülkemizin önemli kulüperlinden Trabzonspor altyapısında futbol oynarak başladın. Bizlere Trabzonspor yıllarını, Mehmet Ali Yılmaz Tesislerinin havasını ve ortamını anlatır mısın?
Trabzonspor klübü herkesi içinde barındırabilecek doyurabilecek, gelistirebilecek ve tatmin edebilecek kocaman bir aile. Trabzon gibi zor bir şehirde kendine, şehirine ve tüm ülkeye güzellikler katabileceğin bir değer Mehmet Ali Yilmaz tesislerinin çimleri , imkanları bakımından Türkiye'deki sayılı tesislerinden biri olduğunu düşünüyorum.
Trabzonspor’da kalıcı olamanın nedenlerini okucularımıza anlatır mısın?
Aslında sebep çok ama yalın ve basit halde anlatmak gerekirse Tabzonspor'un hedefleri her zaman çok büyük oldu, bize sabretmeleri çok zaman alabilirdi. Bu yüzden bir çok kez olduğu gibi benden çok daha iyi olan arkadaşlarımızla aynı kaderi paylaştık Yıldız oyuncular transfer edilirken genç yetenekler hep kenarda unutuldu.
2011-2012 sezonunda 1461 Trabzonspor'da forma giydiğin dönemde çalışma fırsatı yakaladığın Trabzonspor Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay hakkındaki yorumlarını alabilir miyiz?
Mustafa Hoca çok idealist, inanılmaz fedakar ve inatçı bir karakter. Hümanist bir yapısı da var, başarılı olması kaçınılmaz aslında Bu görevi çoktan haketmişti, başarılı olacağına inanıyorum.
Seni futbolseverler Karadeniz takımlarından tanımakta ama 2011-2 sezonunda İzmir'in köklü kulüplerinden Altay'da da forma giydin. Altay kariyerini ve ayrılma sebeplerini okucuyılarımıza aktarır mısın?
O sezon devre arasında 1461 Trabzon'dan ayrılarak Altay'a gitmiştim. Yorulmuştum, bir dönem de olsa Trabzon'dan ayrılmak istiyordum çünkü o dönemde amcam Trabzonspor Asbaşkanıydı ve haketmediğim lafları, hakaretleri işitmiştim.
Benim için o dönemde herşeyi bırakıp Altay'a gitmek bir kumardı ama iyiki gitmişim. Altay Türkiye'nin en güzel kulüplerinden biridir ama bizim yanlış yönetiliyordu. Bu idari yanlışlar sportif başarısızlığı beraberinde getirdi. Ben de sezon sonunda alacaklarım ödenmediği için TFF'ye başvurarak serbest kaldım.
Geleceğin hakkındaki düşüncelerin neler, bundan sonraki hedeflerini anlatır mısın?
Her zaman söylerim futbolda geleceği planlamak imkansız. Tabiki üst ligler hedefim var ama dediğim gibi bunu planlamak çok zor, zamanın ne getireceği belli olmuyor. Şu an tek düşüncem Ofspor ile kişisel ve kolektif anlamda en üst noktada olmak.
Ziya Şakar, Milli takım formasını giymek her futbolcunun hayali kurduğu bir hedeftir. Sen de çeşitli kategorilerde milli takım forması giymiş bir isimsin Bu duyguyu okuyucularımıza aktarır mısın?
Milli formayı giymek bir futbolcunun ulaşabileceği en üst mertebedir ve ben bu mertebeye ulaştım. bunda bugün Karabükspor'un hocası olan Tolunay Kafkas'ın payı büyüktü, sizin aracılığınızla Tolunay Hocama sonsuz teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Biraz da Türk Futbolu hakkında konuşalım istersen. Alt liglerde senin gibi yetenekli isimlerimiz kaybolup gitmekte Bu durum hakkında neler diyebilirsin?
Alt ligler gerçekten tesis imkanları ve maddi açıdan birkaç kulüp dışında içler acısı durumda ama benim en çok üzüldüğüm ve kızdığım nokta 3. Lig'de uygulanan yaş sınırı. Randimanli 10-12 yıl yapabileceğin bir meslekte yaş sınırı koymak bu mesleği yapanları bunalıma sokmaktan başka bir işe yaramıyor. Her şeyden önce insan haklarına dahi aykırı olan bu uygulamanın hiçbir mantıklı açıklaması olamaz.
A Milli takımımızın son yıllarda beklenen başarıdan uzak? Sence bu neden kaynaklanıyor? Milli takım ve Türk futbolunun daha ileriye gitmesi için neler yapılabilir?
Sistem bütün başarıların anahtarıdır. Olay hoca, futbolcu ve para kavramından ibaret değil. Tesis, imkan, eğitim, sosyal hayat, entellektüel birikim, duygusal zeka bunların hepsi önemli. Siz temelden bunları verirseniz ve sporu sadece araç olarak görürseniz amaca ulaşırsınız. Insanların hangi takımı tuttuğunun değil de hangi sporu yaptığının sorulduğu gün futbolda da başarı kaçınılmazdır.
Maçlar ve antrenmanlar dışında özel hayatında neler yapmayı seversin, hobilerin nelerdir?
Şu an tek hobim doğacak olan oğluma hediyeler almak. Ama rutin hayatımda sadece kitap okumaya ve olabildiğince TV'den uzak durmaya çalışırım.
Bu keyifli sohbet ve bize zaman ayırdığın için teşekkürler. Son olarak senin okuyucularımıza iletmek istediğin bir şey var mı?
Ben sadece futbolcu değil tüm genç sporcu arkadaşlarıma tek bir şey söylemek isterim. Kendilerini sadece sporda değil hayatın tüm alanlarında geliştirmeye çalışsınlar. Araştırsın, okusunlar ve her ne şartta olursa olsun ulu önderimizin dediği gibi ahlaklı sporcular olsunlar. Ayrıca değerli görüp benimle roportaj yapma şansı verdiğiniz için size çok teşekkür ederim.
Röportaj: Oğuzhan ARSLAN
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
fm 2016 da defansif orta sahada çok iyi oynuyor
YanıtlaSil